„Молитва“ за смърт …

romi

Гняв и агресия се изляха във „Фейсбук”. Причината – снимката горе, която беше публикувана в социалната мрежа в събота.

Да. Гавра е. Обида и подигравка. Автори са трима тинейджъри от ромски произход, които не са били научени на уважение към българската история и ценностите ни. Някой е пропуснал да превърне за тези деца черно-белите портрети в личности и пример. Но не знам кое е по-страшното – това на снимката (защото съм убедена, че едва ли се случва само с ромски деца) или коментарите под нея. Защото от събота на обяд социалната мрежа ври. И като чета коментарите, си мисля, че не сме далеч от кипването. Ще цитирам част от тях. Без цензура.

Агресията

На сапун!”, „Смърт мама ви мангалска!”, „Ако Хитлер беше жив, щяха да видят..”, „Тия ще ги изпотроша като солети, ако ги хвана”, „Мръсни мърши гадни!” , ИСКРЕНО ВИ ПОЖЕЛАВАМ СМЪРТ! НА ВАС И НА ВСИЧКИ ВАШИ БЛИЗКИ !ДАНО ДА ВИ УМРЕ ВСИЧКО НАЙ-МИЛО! ДАНО ВИ ХВАНЕ НЯКАКВА БОЛЕСТ САМО ВАС И ДА УМРЕТЕ КАТО КУЧЕТА ПЕДАЛИ ДОЛНИ .. И ДА УМРЕТЕ ПАК ЩЕ ВИ РИТАМ!!!, „Да им разпорят коремите без упойка, да са будни и да им извадят червата… и да го боли… тва е наказание за тях, но сигурно и това им е малко!”

Зад тези думи са застанали хиляди българи – мъже и жени, млади, не толкова млади, майки, бащи, деца. Обединени са от омразата. Това е резултатът от тази снимка. И тя нямаше да е толкова ураганна, ако тези пикльовци не бяха роми. Ако бяха българчета темата щеше да е друга – колко е зле идващото поколение, колко ни куца образованието, как учителите не правят нищо, колко неуки и неуважващи себе си и страната си са младите българи. Стар рефрен… Но не – сега хиляди приканват за линч, търсят адресите и имената на пикльовците. Рефренът е друг. Същият, който се носеше около събитията в Катуница, както и преди няколко месеца, когато отново се появи снимка на роми, но този път снимали се пред български гробове.

Провокатори или?

Може би от кипване ни дели само още една подобна снимка. Може би някой го желае целенасочено, а може и да е пълен малоумник, който не осъзнава как се заиграва с деликатни и взривоопасни теми. Снимката беше публикувана в група с име Nai-mrazim Selski Pruchki I Leopardovi Shtampi. Не знам какви хора седят зад тази група, но съм сигурна в едно – с това име на латиница, изпълнено с агресия и обиди, не са онези, които искам да защитават българските ценности. Извинете, но ако така ги защитаваме… как точно ги уважаваме?

3 Responses to “„Молитва“ за смърт …”

  1. Ivan says on :

    Хората, които са зад страницата със сигурност са направили повече от теб, Мария! Не си мисли, че като пишеш на кирилица и се правиш на остроумна с различно мнение си направила много за държавата. Напротив! Ще ти кажа, че заради „умрели мачки“ като теб държавата стигна дъното.

  2. Joanna says on :

    г-н Иван, какво по-точно правят хората, които застават зад групата „Селски пръчки и леопардови щампи“? Освен да карат хората да се обиждат едни други? Ако групата толкова учеше на цивилизация, колкото твърдиш, щеше поне да е кръстена по друг начин. Държавата ни е на това ниво, защото българите знаем само да говорим и да мрънкаме, а не защото има хора с по-различно мнение. Различното в България се отхвърля. Снимките са покъртителни, да, реакциите са основателни, но и авторката е права :))

  3. Ivan says on :

    Дами, ако хората по снимките бяха образовани и работещи, тоест допринасящи за обществото, нямаше да има такива страници! За съжаление много добре знаете, че са единствено това, което виждате по снимките! Мария не прави нищо по-различно от тях – плюе, каквото вижда. Следователно и ти нищо не каза!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

 
Wordpress