„Телеграф” намери работа нa сираци

От футболния отбор за бездомни

Телеграф” намери

работа нa сираци


Момчетата поправят аварии на парното и мечтаят да заминат в Мексико

rosen

Росен

Трима бездомни сираци намерих нова работа и шанс за по-лек живот след публикация на „Телеграф”. В края на декември Стоил, Димчо и Росен бяха без покрив над главата си, без пари, а Димчо дори го грозеше затвор. Момчетата са част от футболния отбор за бездомни в София. Той е съставен от около 30-на момчета и момичета, израснали в домове за сираци и останали на улицата след напускането им. Някои от тях са изкарвали студените нощи в съблекалните на бензиностанции, интернет зали, изоставени строежи и дори в тръбите на „Топлофикация” София. Причината е, че нямат работа, за да наемат квартира, а нямат работа, защото повечето са без завършено средно образование, остатък от институционалната грижа у нас.

Промяната

От края на януари обаче Стоил, Димчо и Росен са част от екипите на „Топлофикация”, които отстраняват аварии в столицата. Нелеката работа им бе предложена от шефа на компанията Стоян Цветанов, след като прочел в „Телеграф”, че тръбите на парното са убежище на младежи като тях.

Аз самият съм започнал като общ работник, работил съм и какво ли не, знам как се изкарват пари с ръцете си. Затова реших да ги пробвам. Даваме им шанс, след това от тях зависи”, каза Стоянов пред „Телеграф” още по време на срещата с момчетата преди 4 месеца.

И тъй като нямат завършено средно образование, а Димчо дори основно, момчетата бяха наети на най-нискоквалифицираната длъжност. Спука ли се тръба, например, екип отива на място и отстраняване проблема. Често се налага тръбите да се разкопават ръчно. С лопата в ръка намерихме Росен и Димчо. Първият бе пратен в „Хаджи Димитър”, където той и колегите му поставяха тръби за нов жилищен блок.

Тежка е работата, но не се оплаквам. Да знаете колко се успокоих, след като я започнах”, бяха първите думи на Росен. Преди все бях притеснен, мислих, че никога няма да се оправя, нямаше пари, къде да живея…”, каза още той. Напуснал е и дома за временно настаняване и вече е на квартира. С първата заплата даже си купил телевизор. Сега мисли да се върне в училище, защото няма завършен 12-и клас. Такива намерения има и Стоил. Той също вече е на квартира. Него намерихме да поправя ограда в централата на „Топлофикация”.

stoilСтоил

На косъм

Новата работа се оказа решаваща за живота на Димчо. Преди години 23-годишното момче се забъркало в дребни кражби, за които в момента се водят дела. Дори бил заплашен от сигурен затвор.

В съда трябваше да покажем, че той е скъсал с предишния си начин живот и търси промяна. Затова беше важно, освен да тренира при нас, да започне и работа”, разказа пред „Телеграф” Виктор Кирков, създател на „Отбора на надеждата”.„Именно фактът, че работи, и то на държавна работа помогна много. Представете си, ако го бяха вкарали в затвора – щяха да го върнат отначало, а той наистина постигна доста”, допълва Кирков. „Вече ми е толкова спокойно. Преди работата не знаех какво да правя!”, казва усмихнат Димчо. Доволен е и за друго – младежът е баща на 3-годишно момиченце, което живее с майка си при отец Иван от Нови хан. „Сега мога да им пращам пари”, допълва младият баща. Скоро мисли да си наеме и квартира. От септември се връща в 8-и клас, който все още не е завършил. След това иска да учи в техникума „Хенри Форд”. Мечтата му е да иде в Мексико, на световното по футбол за бездомни. „Казаха ми, че имам качества, но заради делата не мога да пътувам. Надявам се догодина да стане, не се отказвам”, казва още Димчо.

Историите на тези момчета доказват, че когато някой им обърне внимание, държи се като равни с тях, работи с тях, те имат шанс”, допълва още Кирков.

dimДимчо

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

 
Wordpress