Нова професия за 1 година

Сменяме професията за една година

  • Безплатни курсове по графичен дизайн
  • Как да се запишем в програмата „Аз мога“

Сменяме професията си за една година. Достатъчно е да изкараме курс по една от най-атрактивните програми на Европейската комисия „Аз мога“. Благодарени на нея само за 9 или 12 месеца човек можем да стане счетоводител, готвач, графичен дизайнер или да проговори чужд език. Схемата, финансирана по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси, стартира още през пролетта. Тогава молби за участие подадоха над 61 000 души, от които 54 000 бяха одобрени. Средства от 26 млн. обаче стигнаха за около 30 000. Останалите трябваше да чакат цяло лято докато Комитета по наблюдение отпусне ново допълнително финансиране.

„Това вече е факт. Отпуснати са още 25 млн. и те ще започнат курс до края на месеца или най-късно до началото на октомври“, каза шефката на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова пред „Телеграф“. От тези средства ще останат 2 млн. лева, с които ще може да се плати обучението на нови желаещи. Затова и през този месец стартира нова фаза на набиране на кандидати. Достатъчно е желаещите да подадат молби в Бюрото по труда до 30 септемри. По груби сметки парите ще стигнат за не повече от 3000 души.

Кой и какво


В програмата може да се включат работещи на трудов договор или самонаети. Не могат да участват само държавни служители, тъй като за тях има предвидени други програми за обучение, а по изискване на ЕК те не трябва да се дублират. Желаещият да се обучава най-напред трябва да си изберат курс и обучителен център. Списъците са качени в сайта на Агенцията по заетостта. Можете да изберете курсове за 6 ключови компетенции. Сред тях са чужди езици, бизнес етикет, водене на кореспонденция, статистика, финансова математика, работа с компютър, управление на емоциите, управление на конфликти, човешки права, познания за фондовете на ЕС, работа в екип, продажни умения и много други др.

Завършилите езикова гимназия трябва да изберат друг език от този, който са изучавали в училище. Същият могат да запишат само за най-високите нива.

Що се отнася до професиите можете да избирате курс за счетоводство, графичен дизайн, готварство, аниматор, барман, фризьор, екскурзовод, заварчик и др. Не можете да кандидатствате, ако вече упражнявате съответната професия.

„Най-добре е желаещите да се свържат с обучителния център преди да подадат молба при нас“, съветват експертите в агенцията. Така те ще могат да договорят кога ще се провеждат курсовете според удобно за тях време. Обикновено са след 18 ч през седмицата или през събота и неделя. Важна подробност е и дали в центъра ще се събере група по съответния курс. Понякога това не се случва.

Ваучери


За да кандидатствате в Бюрото по труда, ще са ви нужни копие от личната карта и копие от диплома за завършено образование. Другото, което трябва да направите, е да попълните молба-декларация. След като бъдете одобрени ще получите ваучер на стойността на курса ви. Той може да бъде между 70 и 1800 лева. След като получите съобщение, че сте одобрен, в срок от 5 дни трябва да си вземете ваучера от бюрото. В следващите 20 дни се подписва договора между вас и центъра, а курсът се започва не по-късно от 2 месеца след това.

Всеки има право да получи само два за целия период на програмата до 2012 г. – един за ключова компетентност (чужд език) и един за професионална квалификация. Не е възможно да се използват едновременно.

Над 6000 места за детегледачи

1500 семейства с дете от 1 до 3 години са подали заявка, че желаят детегледачка по програмата „Отново на работа“. Тя позволява майката да се върне след изтичането на една година от майчинството й, а през това време за детето й се грижи безработен, най-често роднина. Държавата му плаща минимална заплата и осигуровките. От тези семейства са одобрени 800 души и чакат бавачка. От началото на програмата пък работят 470 душ. Средства ще има за 8000 души, така че апелирам родителите, чийто деца са останали извън детска градина, да подадат молби. Места има много, каза Росица Стелиянова.

Безработни отпушват канали

300 безработни вече се обучават по програмата „Развитие“. Тя предвижда обучението на 65 000 безработни и наемането им на работа. В тази програма най-вече са се включили общините. Те отправят заявка към Бюрото по труда, когато имат нужда от работна ръка за дребни ремонти на обществени обекти, например отпушване на канал, ремонт на водопровод. Така местната власт закупува само материалите. На всеки нает се агенцията плаща минимална заплата, толкова добавя и общината. По същата схема могат да се включат и частни фирми.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

 
Wordpress