СПИН в ромски катун

5 деца със СПИН в ромски катун

2 са от дома „Асен Златаров“

katun

Пет деца в циганския катун в Орландовци имат СПИН. Две от тях са от дома Асен Златаров. Целият катун е огнище на нелечимата болест. Болните разнасят заразата сред децата в дома.

Специалисти от неправителствени организации разкрили СПИН-а, научи „Телеграф”.

Целта на здравните специалисти била да убеждават ромите да се изследват. Така попаднали на бременно момиче, което довело други деца. Оказало, че общо болните деца са 5 на брой. Сред тях е още едно дете от „Асен Златаров” – момченце едва на 12 години – Стефан* и момиче на 14. те са заразили от спринцовки, става ясно от кръвните проби от Националната референтна лаборатория. Предполага се, че са взимали наркотици. От дома обаче не са получавали сигнал, а и не са хващали децата да употребяват упойващите вещества, каза пред „Телеграф” временно изпълняваща длъжността директор Сашка Обретенова.

Кръвни изследвания на децата правим веднъж на всеки 6 месеца. Двата случая открихме в началото на май”, каза още тя.

Огнището

katun2

В момента и двете деца не са в институцията, допълни тя. Момичето е било предадено на майката. За нея обаче все още не е назначено лечение. Що се отнася до момчето, то е избягало от дома преди около десетина дни.


Това често се случва при него. Последно избяга от училище. Тези деца трудно се удържат, свикнали на начина си на живот в катуна”, каза още директорката.

Всъщност момчето се е върнало в катуна и живее с майка си и тримата си братя и една сестра. Това установи екип на „Телеграф”, който посети ромския катун. Всички обитават порутени къщи и временни постройки на ул. „Градините” 3 в квартала. В търсене на болното дете се натъкнахме на леля му Анка. Тя обаче беше убедена, че че племенникът й е болен от Хепатит, а не от СПИН. Поне това разбрала от „хората с бусовете”, както тя нарича специалистите от неправителствената организация.

Ми тука си е детето. Върна се от дома. Ама не може сега да го видите. Обикаля с майка си по кофите в „Надежда”, обясни ромката на видима възраст около 40 години. Всъщност малкият се оказа, че е дете на нейния племенник т.е. сестра й, също на около 40 години му е баба. Анка не успя да каже дали детето се лекува, но ни призова да го вземем и да го лекуваме. Според лекари детето трябва да започне лечение, но все още социални и здравни работници се опитват да убедят майката да го води редовно в Инфекциозна болница.

Специалистите са почти убедени, че болни от СПИН в катуна има още. Те обаче не могат да изследват всички деца, тъй като не получават разрешение от родителите. Предполага се, че хивпозитивни има и сред възрастните обитатели на махалата.

8 деца от „Асен Златаров” се издирват, те вкъщи

На ул. „Градините” срещнахме и едно от братчетата на Стефан – 10-годишният Иван. Той също трябва да бъде в „Асен Златаров”, но преди седмица и той избягал. Твърди, че и той и брат му не искат да се връщат, защото по-големите деца ги бият и тормозят. „Биха ме една вечер и ми обърнаха леглото върху мен”, каза Иван. По думите на детето по-зле се отнасяли с болния му брат – една вечер го били „по лицето с ритници” и бил в синини. След тази вечер избягал.

Няма насилие в дома, не сме установили такова нещо”, каза директорката. „Вижте, много е трудно да се работи с тези деца. Те са израснали в катуна. Живеят по този начин. Знаете ли, че те дори не използват тоалетната? Пишкат до леглата си. Как да се възпитава такова дете?”, каза още Обретенова. Общо 8 от 55 са децата от дома обявени за национално издирване, какъвто е редът. Всички са ромчета и се знае къде са – в катуните си, както Стефан и Иван.

*Имената на децата са сменени.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

 
Wordpress