Сирачета спят на цимента при -15°С

Две осемгодишни сирачета от старозагорския дом „Българка” са били принудени да спят на пода при кучи студ от -15 градуса като назидание за поведението им.

Две осемгодишни сирачета от старозагорския дом „Българка” са били принудени да спят на пода при кучи студ от -15 градуса като назидание за поведението им. Наказанието било наложено от педагогическия съвет на сиропиталището, в който влиза и директорката. Причината ­ хлапетата си играли с още трима на „Чичо доктор”.

Абсурдната санкция трябвало да продължи 5 дни, но служителка в дома се спънала в едно от децата и подала сигнал в Агенцията за закрила на детето. Стреснати, от ръководството на дома прекратили безумието, но децата – Милен и Галин*, все пак изкарали една нощ на вледеняващия под. Едно от другите хлапета е било малтретирано от самата директорка на дома – Пенка Йонкова. „Страх ме е от нея. Забиваше токчето си в крака ми”, обясни то пред „Телеграф” (виж карето). Малко след инцидента пък неудобната служителка – Кина от с. Дълбоки, била пенсионирана. „Знаех, че ще си замина, като кажа всичко това, но не можех да си мълча”, коментира тя пред вестника, като разказа, че шамарите и насилието са обичайна част от възпитателните методи на ръководството на дома.

Навън

„Беше 7 или 8 февруари миналата година, точно насред големите студове. През нощта падаше до минус 15 градуса и се бяха образували поледици”, разказа пред „Телеграф” Кина. По това време тя работела като домакинка в стола на дома. Заради студа автобусът до селото, където живее, бил спрян и решила да остане да пренощува в сиропиталището „Гледах „Листопад”, а след като свърши ­ към 10 часа вечерта, реших да ида до канцеларията. Тръгнах по коридора, беше тъмно и не виждах нищо. Изведнъж се спънах в нещо черно като куп на пода. Поглеждам – телце на дете, облечено в бяла блузка, завито с одеяло и спи върху една дъска. Гледам – това е Милен, тогава на 8-9 години беше. А в коридора парно няма, кучи студ”, спомни си вече пенсионираната служителка. Тя смаяна отишла директно в стаята на възпитателите, където попаднала на една от дежурните ­ Даниела Славчева. „Каза ми, че бил наказан. Попитах я защо, а тя мълчи. Викам є: Какво може да направи дете на 9 години, за да го оставите там? Пак не ми отговори. Чак като я заплаших, че ще се обадя в полицията, ми заяви, че е там заради „сексуални извращения”, продължи историята Кина, която и до ден днешен недоумява какви сексуални извращения може да са пратили децата на пода. „Най-много да са играли на „Чичо доктор”, обясни тя. Докато си говорела с възпитателката обаче, станало ясно, че освен Милен със същото наказание заради игрите им било и друго дете – Галин. Но той бил пратен на втория етаж, за да са далеч хлапетата едно от друго. Тъй като Кина заплашила, че веднага ще се обади в Отдела за закрила на детето, двете момчета били прибрани по леглата още същата нощ. Освен тях още три деца били наказани заради игричките на „Чичо доктор”, но по-леко – пратили ги в други стаи „за известен период от време”. Макар санкцията да била прекратена, Кина все пак решила да предотврати други подобни случаи и подала сигнал в общината и в бургаския териториален офис на Агенцията за закрила на детето, който отговаря и за Стара Загора.

Възпитание

При последвалата проверка на агенцията станало ясно, че възпитателната мярка била наложена не от кого да е, а от социално-педагогическия съвет в дома, който се събрал на специално заседание. „Педагозите ни обясниха, че петте деца са се опипвали, и решили да ги накажат, като ги разделят, за да се преустановят взаимоотношенията между тях и да се коригира поведението им. Тъй като Галин и Милен били инициаторите, ги пратили за назидание на пода”, разкриха пред „Телеграф” служители на агенцията. Официалното заключение на комисията, проверила дома, е, че наказанието е неудачно и води до уронване на достойнството на детето. Освен това е била създадена опасност за физическото и психическото състояние на децата, което нарушава и конвенцията за правата им на ООН. Вследствие на проверката Агенцията за закрила на детето е наказала директорката на дома Пенка Йонкова с глоба. Отделно изпратили доклада на проверяващите и в Районната прокуратура в Стара Загора.

Абсурд

Обвинителите образували досъдебно производство, което обаче било прекратено набързо с мотива, че педагозите действително са действали „неадекватно, житейски и морално укоримо” и са нарушили вътрешните правила за работа, но това не представлявало престъпление по Наказателния кодекс. По-абсурдното е, че ако родител направи същото, това вече се счита за престъпление и ще му бъде повдигнато обвинение.

Така в крайна сметка ръководството на дома си останало единствено с глобата и с предупреждение, че при второ подобно нарушение ще има и административни наказания.

Шефката на „Българка” Пенка Йонкова: Няма такова нещо

Макар в заключенията от проверката на Агенцията за закрила на детето черно на бяло да пише, че деца са били наказвани да спят на пода, директорката на дома отрече да е имало подобен случай. „Няма такова нещо. Не са спали в коридора”, повтори на няколко пъти пред „Телеграф” Пенка Йонкова. След като є припомнихме, че е било образувано и досъдебно производство, тя в крайна сметка призна, че знае за инцидента. Изми си обаче ръцете, като заяви, че се е случил през уикенда, когато тя не е била на работа. „Не искам да дъвча този случай. Минаха много организации и установиха, че няма такова нещо. Това, че някой не си е изпълнявал задълженията, е друг въпрос”, противоречеше си тя, а накрая отказа да разговаря.

Агенцията: Не са ги учили да познават тялото си

С децата и персонала на дома не са провеждани дискусии, беседи и специализирани обучения на тема насилие и видовете му – физическо, психическо и сексуално. С най-малките не са осъществявани обучения, свързани със здравето и физиологията на човешкото тяло. Това е заключението на комисията от отдела на Агенцията за закрила на детето в Бургас. На около 3-4 г. децата осъзнават, че момчетата и момичетата имат различни полови органи. Те са любопитни и могат да бъдат заварени да играят на  „Чичо доктор“, изучавайки телата си с друго дете. Това изучаване няма нищо общо със сексуалната активност на възрастните, смятат специалистите. В такива моменти е най-добре с децата да се говори. След инцидента в дом „Българка” са били проведени разговори с децата на тези теми.

Едно от момчетата: Директорката си забиваше токчето в крака ми

„Директорката забиваше токчето си в крака ми.” Това разказа пред „Телеграф” едно от 5-те децата в дома, чието име няма да споменаваме. „Слагаше силно ето така (токчето) и натискаше”, обясни момчето, показвайки с краче какво е направила Пенка Йонкова. Момченцето призна, че се страхува да ходи в директорския кабинет, защото директорката „дърпала уши” и „щипела”. Страх се усещаше във всяко едно дете, с което екипът ни се срещна в дом „Българка”. Сирачетата, с които опитахме да разговаряме, се страхуваха да кажат каквото и да било. „Чувала съм писъци и рев от кабинета”, разказа пък самата Кина и допълни: „Хубаво ги шамари, така ­ от сърце. Това е възпитателният метод в дома. Това го написах в сигнала.” Според други служители в дома се случвало деца да бъдат затваряни в банята и поливани със студена вода за наказание. Кина обаче е единствената, дръзнала да подаде сигнал. Вероятно затова, преди да є стане време за пенсия, е била събрана подписка да бъде отстранена. Под нея парафите си са сложили част от останалите є колеги, както и една от чистачките. „Не исках, но се страхувах, че ще ме отстранят, а ми оставаха само 8 месеца до пенсия”, призна тя пред „Телеграф”.

*Имената на всички деца са сменени от съображения за сигурността им. В редакцията се пазят записите с разговорите с тях.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

 
Wordpress