Блокади в цяла България


Бензинът скъп, бутат колите

bitaneСнимка: Емил Иванов

Стотици шофьори слязоха от колите си вчера и над 3 км ги бутаха по „Цариградско шосе” в София. По този начин те протестираха срещу скъпия бензин.

Въпреки наложения мораториум за таван на цените през седмицата, хиляди българи излязоха отново на шествия в цялата страна. Протестиращите настояваха цената на бензина и дизела да е 2 лева, а на пропан-бутана – левче.

Защо барел петрол през 2010 г. е струвал 111,11 долара, а бензинът у нас – 2.24 лева, а в момента барел се продава за 105.11 долара, а бензинът – 2,53 лв”, попитаха хората.


bitane 1Снимка: Емил Иванов

Над 2000 коли излязоха и в София в 13 ч. Недоволните запушиха изхода към магистрала „Тракия” на „Цариградско шосе”. Оттам се насочиха към Народното събрание, където беше сборният пункт. Дотам обаче решиха да стигнат с бутане. Пред магазин „Метро” те изгасиха двигателите и в продължение на над 3 км бутаха пеша колите си. Така запушиха основната артерия на София. Един от участниците беше сложил върху тавана на колата си 2 буркана със стотинки и празна туба. Момчето каза, че е събрал общо 2017 броя „жълтици”, с които ще успее да напълни с гориво тубата. Към 16 ч на Орлов мост вече се изсипаха около 400 души, но без колите си.

krum 1

Снимка: Крум Стоев

Моля ви, слезте от колите и ни подкрепете! Бъдете солидарни”. С този призив няколко младежи се опитваха да спрат преминаващите автомобили на най-натовареното софийско кръстовище Орлов мост. Колите обаче не спираха, шофьорите само забавяха скорост, но продължаваха по пътя си.

Един от демонстрантите – Георги Тодоров, увит с трибагреника, излезе от тълпата и застана пред „Опел Вектра”, опитваща да завие по бул. „България”.

orlov 2

Снимка: Крум Стоев

Хайде излезте при нас! Докога ще плащате толкова много?”, извика младежът. Младата жена зад волана обаче отказа да излезе в колата. В този момент Георги седна на шосето пред опела. Около него се събраха десетки протестиращи и му ръкопляскаха. „Не подкрепям особено протеста, искам само да се махна”, каза пред „Телеграф” собственичката на опела. Блокадата обаче остана поне около 15 минути.

krum

Снимка: Крум Стоев

След това Георги стана и всички протестиращи се запътиха към Народното събрание. Преди да тръгне натам обаче младежът трябваше да обяснява на полицаите постъпката си.

Протестиращите имаха и други разправии с органите на реда. Пред НС стана ясно, че един от организаторите е арестуван в Първо РПУ. Цялата тълпа реши да тръгне натам. По пътя разбраха, че е освободен и се върнаха на площада. Там стояха до 19 ч, до когато имаха разрешение за демонстрация.

Нажежено беше и в Пазарджик, където протестът започна с бой. Стотици демонстранти бяха блокирали пътя за Велинград, Септември и Белово. Недоволен шофьор на „Фолксваген” разцепи кордона и тръгна да минава с колата си през хората. Това разгневи демонстрантите и те се нахвърлиха върху нахалника с юмруци и ритници. Наложи се униформените да се намесят, за да предотвратят масово меле. Млада жена пък размаха пластмасов детски автомат с викове „Венсеремос!” .

avtomat

Снимка: Диана Варникова

Живи вериги образуваха десетки хора в Пловдив. Те слязоха от колите си и блокираха за няколко часа шосета и булеварди. В блокадата се включиха над 1000 автомобила, разделени на няколко групи.

Протести имаше още в Русе, Монтана, Добрич, Габрово, Благоевград, Варна, Бургас и много други градове. Организаторите заплашиха, че следващия път ще протестират в делничен ден и ще са повече.


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

 
Wordpress