Осъдените деца на България

telegraph 1

Изоставят дете на всеки 8 час

Над 1000 постъпили в дом за 6 месец

Половината оставени още в родилното

Само 1 с увреждане е осиновено

Докато свърши работният ви ден, едно дете отива в сиропиталище. Само за първите 6 месеца на годината в дом за сираци са оставени 1042 деца. Половината от тях са зарязани още в родилното отделение – 533.

Това сочат данните на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) към 30 юни 2010 г. Очаква се до края а годината броят им да се удвои.

Сами

Оказва се, че бедността не е основната причина жените да се отказват от новороденото си още в болницата. На първо място това е липсата на подкрепа от близките”, твърдят от фондацията „За Нашите Деца”, където от години се занимават с превенция от изоставяне на бебета.

„Майките, които оставят детето си в родилното обикновено са сами, знаят, че няма кой да им помогне в отглеждането и затова идва колебанието дали да го задържи. Ако й се помогне, тя ще си го прибере”, казва Елка Налбантова от фондацията. Самите те с апомогнали на 161 такива майки да заърдат бебето си от началото на 2010 г.

„Разбира се има такива, които не са психически подготвени за майчинството. Тяхното решение е окончателно и ние не се намесваме. Но те са малко”, казва Налбантова.

Другата причина, поради която и стабилни семейства оставят бебето си, е че то е увредено. „Има отделения, където медицинският персонал съветва семействата да оставят такива бебета. В този момент майката е под стрес, колеблива е и когато специалист й обясни как за детето й е по-добре ще се грижи държавата, тя се поддава”, обяснява още Налбантова. Това е останало още от социализма у нас. Тогава да се съветват семейства да оставят новородено с увреждания е било държавна политика. Целта е била те да не са на показ от обществото. Затова и домовете са в села, далеч от очите на хората.

Без надежда

Отношението на хората към децата с недъзи личи и от статистиката за осиновявания. За първите 6 месеца само 1 семейство се е престрашило да осинови такова дете. Друго е отишло при приемни родители, 5 са върнати у дома си. В същото време в домовете за увредени те са около 1500. 110 са между 0 и 3 годинки, до 18 са 409. Останалите са над 18 години, но разивтието им е толкова изостанало, че не отговаря на възрастта им и те също живеят в домове. „За почти всички да намерят семейство е на практика невъзможно – българинът го е страх да се грижи за дете с болести, а в страната няма места за помощ и подкрепа на такива семейства, казават от фондацията. Фрапиращ случай, с който са се сблъскали е лекарка, която е оставила увреденото си бебе, да иска да си осинови здраво от дом.

„Много тъжно е да изоставиш увреденото си дете, за да чакаш някой да ти роди здраво”, казва Налбантова.


447 осиновени за 6 месеца

447 деца с аосниновени за първите 6 месеца на годината. Най-голяма част от тях са до 3 години – 331. Между 4 и 18 годин те намаляват до 115. Общо броят на най-малките до 3 годинки в сиропиталищата е 2350. За последните 9 години те са намалели с 34% – през 2001 г са били 3563. Това обаче не се дъллжи на по-малко изоставени и повече осиновени, а на спада в раждаемостта през последните години, отчита статистиката на Агенцията за закрила на детето. Като цяло делът на отглежданите деца в домовете от 0 до 3 г. спрямо всички деца в страната се е увеличил. В края на миналата година всяко 7-о от 1000 деца живее в сиропиталище. Децата в институрии е над 7000.


Година в дом забавя развитието им с 4 месеца

Отглеждането на дете в дом е против естественото му развитие, обясни Елка Налбантова „В първите няколко дни най-важното за новия човек е до него да им едно лице, което да вижда, да се грижи за него, да го свърже със вета. Когато бебе бъде изоставено от майката, за 20 дни е в изолатор – само сестра сменя памперса му и го храни. След това е премествано в обща стая, където отново единственият контакт са медицинските лица. На практика то лежи само, единствното, което вижда е белият таван. Вдигат го от креватчето няколко пъти за много кратко време, когато го хранят или повиват. Това се отразява в бъдещето му развитие, обяснява Налбантова. Последните изследвания показват, че за 3 месеца живот в дом, развтитое на дете се забавя с месец или на година с 4 месеца.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

 
Wordpress