Асеновата крепост опасна

100 м пропаст, парапет няма


krepost 1

Асеновата крепост, номер 47 от 100-те национални обекта, е опасна за туристи. На останките на средновековното съоръжение няма поставен нито един парапет, който да дели посетителите от 100 м пропаст под тях.

Адреналинът се качва още след входа. Там се вие пътека от силно изгладени камъни, широка около метър. Хлъзгави са, а в комбинация със ситния пясък, едно малко невнимание може да ви отпрати в дълбоката пропаст вдясно. Точно там баща беше гушнал, 5-годишната си дъщеря, докато тя се къса от рев, а той се опитва да слезе. Но това е едва началото. Изпитанията тепърва започват.

pyteka


Усойно

Другите две усойни места са на върха на крепостта. До тях водят стълби, виещи се над единствената запазена сграда – църквата „Света Богородица-Петричка”. Вляво се излиза на необезопасена площадка. Точно там ентусиазирана майка да попълни семейния албум приканваше около 10-годишния си син да се качи по-нависоко, за да го снима. Беше пропуснала да го обуе в подходящи обувки и малкият крачеше с джапанки на крачка от пропастта. Истинското изпитание, което ще ви разтупти сърцето, ако не сте опитен катерач, е до българския флаг. Трикольорът ни е забит на самия връх на крепостта, но за да се стигне до него се минава по стръмна пътека, вдясно. Тя е самият край на скалата. Стъпалата ви буквално ще са на сантиметри от 100 м отвесна пропаст.

Наясно сме с проблема. Планирали сме изграждане на парапети на 3 места още следващото лято”, каза за „Телеграф” зам.-кметът на Асеновград Таньо Манолов. Общината поела стопанисването на крепостта от май тази година. До тогава грижата за нея била на Министерството на културата.

Искахме още тогава да я обезопасим, но бюджетът вече беше планиран”, обясни Манолов. В момента общината кандидатства с проект по програма „Регионално развитие”. Ако бъде одобрен парапетите ще бъдат платени с европари. Ако не, ще се заделят пари от бюджет 2011”, категоричен бе зам.-кметът.

Внимание

Дотогава избягването на тежки инциденти зависи само от вниманието на посетителите. Табели вътре в крепостта, предупреждаващи за опасността, няма. Оказва се, че продавачът на билети на входа раздавал брошури с 12 правила за безопасност. Поне в това ни увери Манолов. Такива не получи нито екипът ни, нито другите туристи с нас.

„Вероятно е било късно и са свършили”, предположи Манолов и ни увери, че ще провери дали се спазва това разпореждане на общината. Никой не следеше и за деца под 7 години, за които качването там е забранено. Всички обути с с чехли и сандали бяха пуснати.

В същото време за посещение се плаща по 3 лева за възрастен и лев и петдесет за дете. Само за един уикенд се събират около 2000 лева. Приходите се събират във фонд. Поставянето на парапетите струват 25 000 лева.

One Response to “Асеновата крепост опасна”

  1. Жоро says on :

    Иха, какви са тея парапети за 25 бона :D. Аз тъй като съм от Пловдив и имам роднини в Асеновград, стотици пъти съм ходил до Асенова крепост пеша, тичайки, с кола, колело и пр. Наблюденията ми са, че повечето от хората, които ходят до там са местни. Много, ама наистина много рядко съм виждал туристи и една от причините е, че транспортът на четири колела е проблемен заради местата за паркиране. От време на време някои автобус спира и разни пенсионери се изсипват от него, но не стигат далеч точно заради липсата на парапети. Интересното е, че наскоро разбрах, че има такса за вход… може би е нещо ново, а може би просто преди не ми е правило впечатление, защото така или иначе до крепостта и района около нея може да се стигне по много начини, опасни естествено, но това никога не ме е спирало. Последният път когато ходих там беше преди 2г. и даже се катерих с едни камери и стативи до мястото, на което е разположен флагът. Доста зор видях, но успях да си направя епичната панорама, хващайки и светкавиците на разярилата се лятна буря. Ех, спомени, спомени…

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

 
Wordpress