Такъв е животът…в България

821001

Пастир воскресе на 89 години

Доскоро държавата не знаела за него

Най-сетне се сдоби с акт за раждане

Георги Христов

89-годишният Салим Салимов от харманлийското село Остър камък, област Хасково, официално се роди на… 89 години.
Преди няколко дни човекът, който цял живот е работил като пастир, получи първия в живота си акт за раждане. На базата на документа ще му бъде издадена лична карта и евентуално отпусната пенсия. За стария човек, по произход ром, държавата разбира едва през миналата година. Тогава дядото бива пребит от разлютени стопани на царевична нива, в която влезли кравите му. Салим ги изтървал от полезрение, а другояче не е могъл да предотврати развръзката, защото е глухоням по рождение. Това не му спестява боя, заради който влиза в болница. Полицията в Хасково образува досъдебно производство по случая и тогава втрещено разбира, че човекът, чиито права брани… не съществува. Оказва се, че човек има, но документ няма. Търсят такъв чрез кмета на село Остър камък. Той обаче открива само годината – 1921-ва. Без дата. Оттам нататък по селските неписани хроники се възстановява и част от историята на човека.

Професия

Салим работи като пастир. Чорбаджиите му винаги са били доволни от него. Човекът не иска много, само храна и покрив над главата си. Сега в село Корен той живее в къщата на племенника си Рамадан. Отделили му стаичка с легло и печка. Направили постъпки да му издадат документи за самоличност, за да получава някаква пенсия и осигуровки. Макар досега бай Салим да е нямал нужда нито от едното, нито от другото. Здрав като камък, никога не е ходил на лекар до злополучния инцидент в царевичната нива.
Дядото не таи грам озлобление. Впрочем по греещото лице няма и следи от минали горчивини. Всичко, което успява да „каже” с беззвучно мърдащи устни е „мнооо убаво. Доволен”. Плюс неизменната усмивка. И широкия жест, с който ни кани на скромната си трапеза – постна картофена яхния и сух хлебец. Явно пенсията и паспортът са последната му грижа. Салим никога не е плащал данъци и осигуровки, не е получавал заплата и други социални придобивки. Никога не е печелил от промоции, никога не е бил застрашен от банкрут заради финансова криза или нечии далавери. Сега официално се роди за света. В който тези, които живеят от самото начало, обикновено не доживяват 89 години. Още по-малко пък ги описват с „мнооо убаво. Доволен”.

Без корен в село Корен

Салим е циганин. Роден е в многобройно ромско семейство в крайната махала на селото. Архивът на кметството за периода 1915-1923 година е унищожен. Липсват документи и от по-късни периоди – например 1933–1934 г. Кметът на селото няма представа дали пожар, наводнение или друго бедствие е затрило документацията. В регистъра се открива още, че през 1945 година бай Салим се задомява. Той взема за жена Гюзела, от която има дъщеря Халиме. 3 години по-късно жената напуска Салим и се мести в Първомай заедно с дъщеря си. Впоследствие там Халиме се жени, после умира. Тук се къса всякаква нишка на Салим с наследниците му. През 1960 година циганската махала на Остър камък влиза в очертанията на военния полигон „Корен”. Къщурките са национализирани, а населението получава обезщетение от държавата. Тогава те се пръскат по селата в района.


Този текст вече е публикувани във в. „Телеграф“ и авторските му права са защитени.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

 
Wordpress