Голямото цъкане Farmville

Масово кръшкат от работа

Виртуални крави изяждат

по 6 млн. лв. на ден

19-582-1-gameBig_farmville
Напоследък всички, които си стоят на работа, са измислили една нова мода, да си почиват. И това става чрез играта “Фармвил” във Фейсбук. Гледат овце, копаят овошки, пасат крави и какво ли още не. Това обаче се оказва голям риск за страната, защото зарибените са толкова много, че само за един ден от виртуалните ферми се губят 6 млн. лв.
Популярността на аграрната зарибявка удари не само световните рекорди, но достигна невиждани досега нива на интерес от страна на българите. Няколко прости изчисления сочат, че 20% от българските служители отделят по 1 час на ден, за да копаят ниви, но това се равнява на цели 6 049 937 лева от общата дневна продуктивност.
Сметки

Брутният вътрешен продукт на страната ни за деветмесечието на 2009 г. (от януари до септември включително) е 48,339 млрд. лв. Работните дни за този период са 191. Приемайки, че средният работен ден е 8 часа, работното време на българите за деветмесечието е било 1598 часа. Ако си направите труда да разделите общия вътрешен продукт на работните часове, ще получите продуктивност от 30 249 687 лева на час. Именно тук идва финалната сметка. Около 20% от тази сума се изяждат от торенето на виртуални лехи, което служителите от почти всички сектори практикуват средно по час на ден, докато са на работа. Тези 20% (или една пета) олицетворяват 6,049 млн. лв. И тъй като всички работни дни на 2009-а бяха общо 257, простовато изчисление с калкулатора дава шокиращите 1,554 833 809 млрд. лв. загуби за цялата 2009 година.

Англия

Ние в България все още можем да благодарим за сумите, които така ужасната “Фармвил” ни коства, тъй като сравненията с развитите държави като Англия например ни правят чисти късметлии. 57% от служителите на Острова доят виртуални крави по около час дневно. Това коства 1,5% от цялата продуктивност на страната. Времето, прекарано в социални мрежи (основно в приложението “Фармвил” на компанията “Зинга”), струва на английския бизнес над $2,25 млрд годишно. В Америка пък 54% от работодателите се видели в чудо заради пишман-аграрите и забранили напълно Фейсбук на работното място. Междувременно потреблението на онлайн фермата продължава главоломно да расте, достигайки 73,8 млн. активни потребители преди 3 дни. С тези статистики “Фармвил” се нарежда на първо място на всички времена за най-бързо развиващата се и зарибяваща с поразителна сила виртуална игра.

Жени си преподават фермерство

Манията на виртуалната ферма е обзела и бг-мама. Стотици дами, а и не само споделят преживяванията си в своите стопанства. По темата вече са изписани десетки страници. Всеки може да почерпи опит от тях – как да си наторят насажденията, какво дават новите животни, как да събира гориво за тракторите и дори схеми кои култури да сеете, за да минавате по-бързо нивата с по-малко усилия.
“Цял ден съм се залостила да чакам тая тор и не, и не, и не – обиколих всички съседи (146 на брой) и за мен няма тор”. Тук фермерката с име “Овчарчето Калитко” споделя опита си по торене на насажденията, след като е прочела обстойните обяснения във форума как да стане това. Друга все пак е успяла: “Относно наторяването вече успях да пусна нитрати и фосфати на 20 съседа по 5 торби и взех жълтия рибон, за втория се искат 100 съседа”, казва “Азаз” след нея. В женския форум се включват и мъже. “Здравейте, отскоро съм фен (по-точно съпругата ми ме нави) да играя и си търся съседи – ако му трябват на някого и има желаещи, оставям си контакти”, е написал Boris25. По-долу е посочил линк към профила си.

Точат лиги по извънземни крави

Особено любими на онлайн-фермерите са подаръците, които им дават администраторите на играта. Най-големият сред тях са зелени крави. Зелени са, защото били отвлечени от извънземни. “И аз видях новите подаръци и разпратих. Сега отивам да си купя и зелена крава”, пише vesy1 в майчинския форум. “Почвам да се чудя дали да си купя тракторите, че утре от двете извънземни крави, които си купих, може да издоя извънземен бензин с невиждано от човек октаново число”, споделя друга. Някои обаче са по-прагматични: “Ама тия да не се занимават с глупости (зелени крави, кръгове, извънземни, бла-бла!), а да пуснат конюшнаааааа! Омръзна ми вече да ги чакам!” “Аз мисля, че най-полезното нещо ще е да направят курник! Най-мразя кокошки да обирам… “, добавя Juiciness.

Мария Милкова, Воктория Викторова

9 Responses to “Голямото цъкане Farmville”

 1. Plam says on :

  Mnogo liubimo! Bravo, la Donna e mobile!

 2. Schenker says on :

  Като приложение мога да ти предложа графика на трафика от/към фейсбук в моята работа. Един ден, обзет от ужасно любопитство колко трафик всъщност се генерира заради тези ферми, пуснах такава графика и останах шокиран от резултатите … работата е сериозна! 🙂

 3. La donna è mobile says on :

  Ооо, чудесно. Дай :)))))

 4. Bia says on :

  Facebook по принцип си е пълна загуба на време. Единственото хубаво нещо, е намираш или поддържаш връзка с много хора, стари познати, колеги. Но това „висене“ по цял ден с подобни игри и куизове е болно направо. Аз преди време се отвратих точно от краварите и си изтрих профила. Някак малоумно е всичките ти приятели, иначе интелигентни хора, да садят чушки и да си говорят за крави и кой на кое ниво е, дори когато сме седнали на кафе, колегите в офиса да се провикват „Прати ми една коза“ и т.н.

 5. Joro says on :

  Интересно 🙂 Не бях поглеждал нещата от тази гледна точка, защото като цяло съм против новото лице на facebook, което бяга от основната му идея. Ето защо отбягавам него и производните му и съм напълно зад организациите, които го блокират във вътрешната си мрежа.

  Bia, доста се посмях на поста ти, но за жалост е така :). Добре че нямам подобни дружки, защото не бих седял и 5 мин до тях.

 6. Антисоциалните социални мрежи | Георги Калайджиев – уеб дизайнер says on :

  […] икономиката. В тази връзка ви приканвам да прочетете интересната статия на Мария Милкова, в която тя пише точно за този проблем […]

 7. Maria says on :

  А пушенето на цигари в работно време не е ли загуба на време? А замислете се колко пари се губят от ненужната бюрокрация – една работа може да се свърши от 1 човек, но за нея са наети 3-ма да речем.

 8. Yanislav says on :

  Ми не, Мария. Пушенето на цигари не е загуба на време. Давам ти пример с интелектуалния труд – почивка от 5 минути за цигара може да се отрази страшно благотворно, мозъка отпочива и реално 15-те минути след цигара ще свърша повече работа, по-добре, отколкото бих свършил за половин час без цигарата. Отделно, повечето от нас работят зад монитор – по закон трябва да имаш почивка на всеки час, когато да не работиш с дисплей – ето ти съчетаване на полезното с полезното 🙂

 9. admin says on :

  Az sy6to smqtam, 4e cigarite ne sa zaguba na vreme. 4ovek trqbva da si po4iva ot vreme na vreme. Prosto nqkoi pu6at. Nepu6a4ite sy6to imat mnogo 10-minutki, v koito ne rabotqt.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

 
Wordpress